A Csongrád Megyei Közoktatási Közalapítványtól pályázat útján 120.000 Ft-ot nyert a könyvtár. Kiegészítve a kötelező saját erővel, valamint kedvezményeket kérve a kereskedőktől 147.000 Ft értékben tudtunk könyveket vásárolni. Elsősorban számítástechnikai, illetve az általános műveltséget fejlesztő kézikönyv jellegű kiadványokat vásároltunk.

   

27860    681.3  P  90
Windows Vista lépésről lépésre./ Preppernau, Joan -Cox, Joyce. Bicske,Szak K.,2007.
A Microsoft Windows XP utódaként az új, biztonsági funkciókkal ellátott Windows Vista operációs rendszer elegáns felhasználói felületével és plusz médiaszolgáltatásaival a személyes és üzleti felhasználás terén is nagy előrelépést jelent. A szerzőpáros a szoftver eddigi öt kiadásának azon szolgáltatásaihoz készített gyakorlatokat, amelyek az otthoni és irodai munka során a leggyakrabban kerülnek használatba. A képernyőfelvételekkel illusztrált, a megismerés lépései szerint tagolt programleíráshoz a szakkifejezések szótárán, tárgymutatón kívül a könyv teljes anyagát és készségfejlesztő gyakorlatokat tartalmazó CD-melléklet is csatlakozik.

 

 

 

27861   681.3  H 75
A Windows Vista használata. /Holczer József. Bp. J.O.S., 2007.
A Windows Vistában egyaránt hangsúlyt kap a biztonság, a szórakoztatás és a stabilitás. Már a telepítésnél is jelentős újdonságot találunk. Nincsenek különböző telepítőkészleteket tartalmazó DVD-k, hanem a termékkulcs dönti el, hogy milyen változat fog gépünkre kerülni. A felhasználói felület tekintetében szintén jelentős újdonságokkal találkozhatunk. A Windows Vista ki tudja használni a mai gépekben már alapfelszerelésnek számító 3D gyorsítással rendelkező grafikus kártyákat. A számos biztonsági újítás közül érdemes megemlíteni például az automatikus lejátszás szabályozását, a finoman hangolható tűzfalat és a szülői felügyeletet. Az Internet Explorer kezeli az ékezetes címeket, bővült egy RSS olvasóval, és adathalászat elleni szűrőt is találunk benne.
 

 


 

 

 

27866   681.3  G 16
Képszerkesztés./ Gagyi Endre. Budapest, Kossuth, cop. 2005.
A tankönyv lépésről lépésre, érthetően és a mellékelt CD-ROM segítségével begyakorolhatóan vezeti végig olvasóját a digitális fényképek kidolgozásának útján. A bevezető ismerteti a szorosan, pontosan egymásra épülő tananyag elsajátításának módszerét. Az első fejezet rövid, elméleti alapismereteket tartalmaz és alapfogalmakat magyaráz (sajnos ábrák nélkül). A második fejezet a Windows és Macintosh rendszerekhez készült Photoshop, a harmadik fejezet a Linuxon is futtatható Gimp szoftverek használatát ismerteti a telepítéstől, beállításoktól, alapműveletektől a szövegkezelésen át a képeken végrehajtható bonyolultabb módosításokig, szemléletesen bemutatva a szűrőket és a trükköket. Mindkét fejezet gazdagon, színesen illusztrált, a képernyőn látható főablakot, menüket, gombokat, palettákat és a megnyitott önálló ablakokat megfelelő, olvasható méretben mutatja be és az angol nyelvű feliratokat érthetően magyarázza. Mindkét szoftver esetében a lényeges lépések leírása után gyakorlófeladatok következnek.

 

   

 27867  681.3  F 76
Tanuljuk meg a Visual Basic 2005 használatát 24 óra alatt./ Foxall, James D. Budapest,Kiskapu,cop. 2006.
A szerző huszonnégy egységre osztott művében a Microsoft által fejlesztett Visual Basic programnyelv legújabb, 2005-ös verziójának elsajátítását kínálja. A könyv alapszintű programozói ismeretekre épít elsősorban, de a kezdő és érdeklődő olvasók is számos hasznos ismeretre tehetnek szert olvasása által. Minden részletre kitérő magyarázatok kíséretében ismerkedhetünk meg egyebek mellett a Visual Basic e változatának alapjaival, a projektek megtervezésével, a program nyitóoldalának és felhasználói felületének testreszabásával, felépítésével, az objektumok és gyűjtemények kezelési lehetőségeivel, az eseményvezérelt programozással, a vezérlőegységek, menük és eszköztárak használatával, a matematikai műveletek által kínált alternatívákkal, a kódolással. Ugyanakkor részletes tájékoztatást kaphatunk a grafikai és egyéb alkalmazások automatizált vezérlésének ismereteiről, azok további kiterjesztéséről és a fájlműveletekről.

 

 

 

27868   681.3  W  75
Tervezz bátran! / Williams, Robin. Budapest,Scolar,cop. 2006.
A legmodernebb tipográfia alapvető szabályait gyakorlati példákkal szemléltető és irodalmi igényességet is felmutató, szórakoztatva tanító könyvnek már a tartalomjegyzéke is igen figyelemreméltó. Mindenekelőtt a négy egyszerű és gyakorlatias tervezési alapelv - a tagolás, elrendezés, ismétlés és kontraszt - elsajátításához egységes szempontokat ajánló alfejezetek sorát szellemes feladatok és további tippek, ötletek színesítik. A kiadvány második fele foglalkozik behatóbban a grafikai tervek egyik legfontosabb alkotóelemével, a betűvel, illetőleg a betűtípusok esztétikai megjelenésével. Az ismeretek alkalmazását itt is segítik az összegzések, s az ezeket kiegészítő életszerű gyakorlatok.

 

 

 

27869   681.3  K 88
CorelDraw X3./ Kőhalmi Éva -Kőhalmi Mariann Tünde. Budapest,ComputerBooks,2006.
A tekintélyes terjedelmű könyv szerzőpárosa módszeresen és részletesen ismerteti az egyik legismertebb grafikai szoftveregyüttest, mellyel különösebb kézügyesség nélkül készíthetünk bármilyen ábrát, képet, az egyszerűbb grafikáktól a művészi poszterekig, tervezhetünk egyebek mellett szórólapot, prospektust, meghívót, fotómontázst, weblapot. A telepítés, a különböző alakzatok létrehozása és módosítása, az objektumokkal végezhető műveletek, a használható szövegtípusok, a mentés, megnyitás, nyomtatás és sok más eszköz ismertetése során nem feledkeznek meg az X3 verzió újdonságairól, továbbfejlesztéseiről sem. Ilyen például egyebek mellett, hogy a Csillag és a Komplex Csillag nevű eszközzel gyorsan rajzolhatunk csillag formájú alakzatokat, vagy a Lépés és Ismétlés dokkolóval egyszerre több másolatot készíthetünk a kijelölt rajzelemekről.

 

 

 

27 864   621.3  H 11
Elektronikus áramkörök./ Hainzmann- Varga- Zoltai. Bp. Nemzeti Tnakönyvkiadó.
A tankönyv célja az elektronikus áramkörök megismertetése, az elektronikus áramkörök kezeléséhez, számításához és tervezéséhez szükséges szemléletmód kialakítása.

 

27859   371   Sz 98
Digitális számítógépek./ Szűcs László. Bp. Műszaki Kiadó.
A szerző ismerteti a számítógép fogalmát, működését, szerkezeti egységeit. Összefoglalja mindazon ismereteket, amelyek a számítógépekben maradandónak ítélhetők, ismerteti a legkorszerűbb szervezési elveket és megoldásokat is. A fogalmi ismertetést és a számítógép elvének műszaki bemutatását segítik a könyv adatai, táblázatai és szemléletes ábraanyaga. A közöltek megértése feltételezi a kapcsolódó területek (matematika, automatika, elektronika stb.) ismeretét, és épül azokra.

 

27858   371  P 23
Alapgyakorlatok./ Pánczél- Bikki- Gregor. Bp. Műszaki Kiadó.
Minden szakipari tevékenység alapja a megfelelő szakismeret és a gyakorlat. Ez érvényes az anyagok alakítására, a szerelésre és bármilyen technológiára. Az ipari területek nem minden esetben választhatók szét egy-egy termék vagy gyártmány elkészítésére, és ez igaz a szakember szakmai tudására is. Egy-egy adott szakmán belül, a végzett tevékenységtől függően az ismeretek kiterjednek a különféle alkatrészek gyártási technológiájára, azok felhasználási és alkalmazási területeire, tulajdonságaira, illetve pl. a szerelésükre is. Ezekről és sok más ismeretről szól a tankönyv, amelynek célja a gyakorlati ismeretek rögzítése, a gyakorlás elősegítése. A tankönyv csak a legalapvetőbb ismeretek közlésére vállalkozik, jelen esetben a begyakorláshoz ad kellő útmutatást. A gyakorlás a tudás megszerzésének alapja, a könyv célja, hogy sok feladat megoldásával elősegítse a szakmai tudás megszerzését.

 

27857  371  T 34
Elektronikai mérések./ Tatár József.
Bp. Műszaki K.
Az elektronikai mérések tantárgy a szakmai képzés fontos része. Tananyaga az elektronikai elméleti tantárgyakban és a szakmai gyakorlatokon szerzett ismereteket méréstechnikai eljárásokkal egészíti ki. A mérési gyakorlatok célja az alapvető mérőeszközök működési elvének megismerése, a mérési eljárások és az adott feladat megoldásához a mérőeszközök és módszerek legcélszerűbb kiválasztásának tanulmányozása, a mérés szakszerű elvégzése, a mért eredmények körültekintő kiértékelése, valamint a mérési dokumentációk összeállítási gyakorlatának megszerzése.

 

27856   371   G 40
Elektronikus műszerek./ Gergely István.
Bp. Műszaki K.
Az elektronikával foglalkozó szakemberek munkájához nélkülözhetetlenek a különféle elektronikus elven működő műszerek, amelyek az elektronikus áramkörök és készülékek beállítását lehetővé teszik, javításukat és javítás közben a hibakeresést nagymértékben megkönnyítik. Az elektronika fejlődése egyre bonyolultabb műszerek előállítását teszi lehetővé és szükségessé, ezért az egyszerű kézi műszerek mellett egyre több a félig vagy teljesen automatikusan működő intelligens műszer. Ezt a könyvet azoknak ajánljuk, akiknek a műszerek elvi felépítésén, kezelésén és felhasználási lehetőségén kívül a műszerek belső áramköreinek működését és az áramkörök megoldási módjait is ismerni kell. A könyv nem foglalkozik részletesen az egyes műszercsaládok sokféle megoldási lehetőségével, az automatizálási módszerekkel, a fontosabb áramkörök kialakítását egy-egy egyszerű, de jellemző kapcsolás segítségével mutatja be.

 

27855   371  B 63
Elektronikai gyakorlatok./ Bikki- Pánczél.
Bp. Műszaki K.

Az egyes témákhoz rövid elméleti összefoglaló után konkrét mérési útmutatókat, feladatsorokat közölnek a szerzők. Az összeállítás előnye a gazdag ábraanyag. A szerzők törekvése, hogy szemléltessék az alapkapcsolásokat, ezzel szakmai, módszertani segítséget adjanak a gyakorlatok megszervezéséhez, felépítéséhez.

 

 

 

27854  371  G  40
Gépész angol. Szakmai nyelv. / Gergely László. Bp. Műszaki K. 2006.
Ez
 a könyv a gépész szakma tanulói, művelői számára készült, és alapszintű általános angol nyelvtudással rendelkezőknek ajánljuk. A kiadvány segíti a szakkifejezések pontos elsajátítását, használatát. Számos ábrát, grafikont, táblázatot mutat be, és a szabványokat, mértékegységrendszereket is tárgyalja. A hagyományos témakörökön - mint a gépek, műszerek, anyagok, mérések - túl a könyv bemutatja a munkavédelem, a környezetvédelem témaköreit, és hasznos tanácsokat ad az álláskereséshez és a szakmai kommunikációhoz.
A kiadvány lehetővé teszi az önálló tanulást, témánként ad útmutatást a tanulás módjára, különböző szintű, az adott témához illeszkedő feladatokat kínál, részben a megoldásokkal együtt.

 

 

 

27862    802  C 24
Oxford angol nyelvtan./ Coe, Norman -Harrison, Mark -Paterson, Ken. Oxford,Oxford Univ. Press,2006.
A könyv magyar nyelven nyújt megbízható segítséget az angol nyelv tanulásához. Különösen hasznos a nyelvvizsgára vagy az érettségire készülőknek, hiszen áttekinti és gyakoroltatja az angol nyelvtan minden területét.

 

 

 

27865   690  K 89
Az energiatakarékos építkezés kézikönyve./ Königstein, Thomas. Miskolc,Z-Press,2006.
Napjainkban az építkezés során már nemcsak a leendő lakók lehető legteljesebb kényelmét igyekszenek szem előtt tartani a tervezők, hanem az energiatakarékosság elvét is. A gyakorló tervezőmérnökként és energetikai tanácsadóként működő szerző a hasonló területen dolgozó szakemberek számára állította össze kötetét, amely a fent említett szempontok szerinti épületkivitelezéshez hasznos elméleti segédanyag. A komfort fontosságát ecsetelő első részt rövid épületfizikai összefoglaló követi, majd a különféle épület- és hőszigetelő anyagokról, a szigetelés módjairól, a légmentességről, az ún. hőhidakról, az ablakokról és redőnyökről, a szakszerű szellőztetésről olvashatunk. A kiadvány második felében tanulmányozhatjuk az EU-ban hatályos épületszigetelési szabványokat, a télikert, a fűtőrendszer, a meleg víz, a szolárberendezések kialakítását, valamint a gazdaságos áramellátás megoldásait.
 

 

27845    930  S12
Világtörténet/ Salamon Konrád. Budapest, Akad. K.,2006.
 A
kiadvány a történettudomány jelenlegi eredményeinek alapján egy kötetben foglalja össze az emberiség történetét a kezdetektől a a 20. század végéig. Az őskorral kezdődő áttekintésben az egyetemes történelem minden fontos eseménye helyet kapott, az európai történelem azonban jóval fajsúlyosabb részét képezi az anyagnak a többi földrész históriájánál. Ezen belül is elsősorban a politikatörténet kerül bemutatásra, de az egyes fejezetek bevezetőiben az adott korszak tudományáról, művészetéről, gazdaságáról, és az akkor élt emberek életmódjáról is olvashatunk. A jól áttekinthető, olvasmányos, mégis szakmai   igényességgel megírt fejezetekben térképek is helyet kaptak, a kiadványt bibliográfia,    kronológia, a személy- és földrajzinév-mutató zárja.

 

 

27849   914   D 31
Lengyelország története/ Davies, Norman. Budapest,Osiris,2006.

A szerző négy részre osztotta művét: az elsőben a lengyel történetírás, a történeti földrajz és az 1572-ig regnáló dinasztiák kora kerül ismertetésre. A Lengyel-Litván Köztársaság élete és halála, 1569-1795 című második részben egykori északi szomszédunk mint "a kereszténység védőbástyája", "a nemesi mennyország" kerül bemutatásra. A harmadik részben az orosz, porosz és osztrák impérium alá került lengyel területek története elevenedik meg, de olvashatunk e csaknem másfél évszázad társadalmi, kulturális és gazdasági vonatkozásairól is. A Lengyel Köztársaság 1918 és 1939 közötti históriája, illetve a II. világháború évei szintén ebben a részben kaptak helyet. Az utolsó rész Lengyelország kommunista évtizedeiről, a Szolidaritásról, illetve a rendszerváltást követő tíz esztendő eseményeiről szól.

 

 

27871  690  A 43
Állatvilág. Képes enciklopédia. Bp. Officina 96' Kiadó
Bámulatra méltó a természet tobzódó változatossága, az élolények küllemében, viselkedésében, alkalmazkodási módjaiban megnyilvánuló sokféleség. Némelyik állat a legellenségesebb tájakon, a száraz sivatagokban és a sarkvidékeken is megél, mert az idok során olyan alkati jegyekre, magatartásformákra tett szert amelyek révén a zord körülmények között is fennmaradhatott és sokasodhatott. kétezernél  is több fajt mutatnak be a rajzok, több száz magyarázó ábra, elterjedési térkép és színes fotó teszi még teljesebbé a leírtakat.

 

 

27847-8     572  K 57
A magyar ember : a Kárpát-medencei magyarság ember-története 1-2./ Kiszely István. Bp. Püski K.
A szerző, aki megírta a Föld népeinek történetét, könyvében most a magyar nép őstörténetét és kultúráját dolgozta fel. Az MTA antropológusaként számos hazai ásatáson vett részt, a csontmaradványok vizsgálatával megismerte a Kárpát- medence hajdani lakosságát. A kötet a biológus szemével tájegységenként tárgyalja a Kárpát- medence lakóinak jellegzetességeit; külső jegyeit, élettani és genetikai tulajdonságait, ahol ez lehetséges, ott az eredetet is.

 

 

 

27870   972  D 78
A maják. Évezredek kincsei/ Domenici, Davide. Budapest, Gabo,cop. 2006.

Az őserdőben megbúvó pompás paloták, a véres emberáldozatok helyszínéül szolgáló piramisok, jáde szobrocskák, a jellegzetes képírás, a bonyolult matematikai és naptári feljegyzések mind egy hatalmas és rendkívül fejlett birodalom máig lenyűgöző hatású emlékei. Ebben az albumban a maják és a velük szomszédos olmékok történetét ismerhetjük meg a Kr. e. 3. évezredre tehető kezdetektől a birodalmi virágzás korszakán át az európai ember betolakodásáig és a gyarmatosítás eredményezte szolgaságig. A történelmi és művelődéstörténeti tárgyú fejezeteket korabeli maja műalkotások és épületmaradványok színes fotói illusztrálják, és meggyőzően bizonyítják, hogy az ókori közép-amerikai civilizációk semmiben sem maradtak el európai kortársaik mögött.

 

 

 

27872   750  F 54
Festészeti lexikon. Bp. Ikar Kiadó. 2006
A lexikon szerkesztői a leghíresebb festők, grafikusok vagy a különböző technikák ismertetésén és a szakkifejezések magyarázatán túl olyan átfogó címszavakat is közölnek, mint a korstílusok, irányzatok. A tömör, szakszerű, ám bárki számára érthető leírások betűrendben, mintegy 700 nagyalakú, néhány ritka kivételtől eltekintve jó minőségű illusztráció kíséretében adják közre az egyetemes festészet stíluskorszakainak általános sajátosságait, az egyes festők munkásságának egyedi jellegzetességeit, sőt (ha ismert) az alkotók szignóját is. Emellett az összeállítók egyes esetekben támpontot adnak a műalkotások olykor nehéznek tűnő értelmezéséhez is. A 2500 szócikk alkotógárdája ugyanakkor szakított a hasonló kézikönyvek Nyugat-Európára összpontosító gyakorlatával, és az amerikai, távol-keleti és afrikai művészetet és alkotóit is látókörébe vonta. Az eredetileg német összeállítású munka a magyar kiadásra tekintettel közel száz hazai művész életművével, továbbá magyarországi intézmények, iskolák bemutatásával egészül ki.

 

 

27850    791  H 33
303 magyar film amit látnod kell...Budapest,Gabo,cop. 2007.
A kötet azoknak a hazai filmeknek az ismertetését tartalmazza, amelyek az összeállítók megítélése szerint méltóak arra, hogy a klasszikusok közé soroltassanak. A válogatásban szereplő első film 1916-ban készült (Az obsitos), az utolsó pedig 2005-ben (Herminamező - Szellemjárás). A filmismertetések kronológiai sorrendben olvashatók: tartalmazzák a film hosszát, a gyártás évét, a főbb alkotókat (rendező, forgatókönyvíró, operatőr, színészek, zeneszerző), a film által elnyert díjakat és egy rövid kritikát a műről, az alkotásból kiemelt egy-két képpel illusztrálva. A könyv elején a műfaji és rendezői mutató, a végén pedig a címmutató segíti az eligazodást.

 

 

 

 

27844  001   M69
Mindentudás Egyeteme 6. Budapest,Kossuth,2006.
Jelen kötet a VI. szemeszter anyagát tartalmazza: tizennyolc előadás szövegét. Nyitásképp Szabó Gábor értekezik a fizika társadalomra és kultúrára gyakorolt hatásáról, majd Kolláth Zoltán a csillagok által kibocsátott hanghullámokról, Faigel Gyula az ún. röntgenvonalzóról, Görömbei András a magyar népi irodalomról, Palkovics László az intelligens járműrendszerekről, Bókay Antal pedig József Attila költészetéről. Ezen felül Závodszky Péter a fehérjékkel, Sólyom László az alkotmánnyal, Kroó Norbert a fény mibenlétével, Karádi István az infarktus és a koleszterinszint összefüggéseivel, Horváth Attila a nemi úton történő fertőzésekkel, Sótonyi Péter Tamás pedig az állatok mozgásával kapcsolatban fejti ki gondolatait.