Olümpia pletykái

Kik voltak az ókori olümpiai versenyek résztvevői? Mi mozgatta őket a versenyszellemen, dicsőségvágyon kívül? Az olümpiai játékok több mint ezer esztendeje alatt hogyan alakultak át a görögök szokásai? Hiszen az évszázadok alatt maguk a versenyek is sokat változtak...

Rákkeltő Penészgombák
Az antibiotikumok felismerését és történetét általában Fleming által 1929-ben fölfedezett penicillintől számítják. Valóban Fleming volt az, aki a Penicillium notatumban, az ecsetpenészben a bizonyos baktériumfajok terjedését gátló vagy teljesen megbénító hatást fölfedezte. A penicillinnek mint gyógyszernek a nagyüzemi gyártást azonban már nem ő, hanem amerikai mikrobiológusok egy csoportja dolgozta ki. Ezután az egész világon hatalmas munka indult meg, és ebben mikrobiológusok, orvosok és biokémikusok vállvetve kutatták a penicillinnél még jobb és minél szélesebb körben alkalmazható antibiotikumokat. Az addig ismert antibiotikumok közül némelyek a kokkuszok, a gömb alakú, mások a bayillukok, a pálcika alakú baktériumfajok stb. élettevékenységére hatnak gátlólag vagy okozzák pusztulásukat, miközben másokra hatástalanok.

A VÉDEKEZÉSI RENDSZER ALAPJA

A Magyar Nagylexikon szerint az immungenetika "az egyedek genetikai különbözőségének feltárására immunológiai módszereket, az immunológia egyes kérdéseinek megválaszolására pedig genetikai módszereket alkalmazó tudományág".

Sikeresen klónozott majomembriókat ültettek be

Az amerikai Pittsburgh Egyetem kutatói egy "finomabb", a dél-koreaiak által emberi embrión sikerrel kipróbált módszerrel készítették elő a petesejtet: annak sejtmagját nem egyszerűen kiszívták, hanem finoman ?kipöckölték  belőle. Helyére bőrsejtekből és a petefészkekben található kumuluszsejtekből nyerték ki a sejtmagot, vagyis az örökítőanyagot.

Bethlen Gábor szülőházáról

Bethlen Gábor marosillyei szülőházát a közelmúltban megvásárolta a dévai Szent Ferenc Alapítvány. Felújítása után emlékházat kívánnak kialakítani, amely az erdélyi fejedelem életét és Erdély történetét mutatná be. De vajon tényleg abban az épületben született a fejedelem?

 

ORVOSI NOBEL-DÍJ, 2004

Evolúciós szempontból a vegyi anyagok érzékelésében részt vevő szaglás az egyik legfontosabb életfolyamat

Az idei orvosi Nobel-díjat az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia két tagja, Richard Axel, a New York-i Columbia Egyetem professzora és Linda B. Buck, a seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ professzora megosztva kapta ?a szaglási receptorok és a szaglórendszer szerveződésének felfedezéséért.